Георги Глушков отсече: Европейското първенство в София ще е ориентир за нас!

баскетбол -Георги Глушков

България ще организира поредно Европейско първенство за подрастващи, което започва на днешния 13 юли. До 22-ри юли София в три зали ще приеме Дивизия Б при младежите U20.

Президентът на БФ Баскетбол Георги Глушков подчерта важните неща, които трябва да наблюдаваме на шампионата.

„Надяваме се те да се представят добре, но това е само на базата на това, че много го искаме. Смятаме, че имаме хубав набор, това е вътрешното убеждение, на базата на емоцията. Трябва да погледнем каква е ролята на тези момчета в мъжките отбори – те нямат такава, освен на специално създаденият за това отбор на Академик София,“ заяви Глушков. „Трябва да си направим изводите. Ходил съм да гледам и съм сравнявал, и мога да кажа, че виждам как повечето момчета, които гледаме на 16 и 18 години в чужбина, две-три години по-късно са вече в мъжкия баскетбол.“

„Както и да завърши това Европейско първенство, за нас то ще е ориентир. Супер, ако завърши добре, ако не – трябва да правим корекции,“ продължи той, цитиран от Bgbasket.com.

„Аз искам да имаме български играчи със самочувствие, които могат да решават мачове. Иска ми се да има отдаденост, дисциплина, професионализъм, защото вече прескачат в мъжката част, а там това са основни неща,“ допълни Глушков.

„Не е лесно да се организира това събитие, три зали, мисля, че сме направили необходимото в тях. За първи път сложихме билети по една причина – да е тест за плановете ни да кандидатстваме за Световно първенство за юноши U17 и група от Европейско първенство за мъже. Ще бъде хубаво, хората обичат да гледат този отбор, и така ще видим дали има хора, които искат да гледат. Не очакваме да получим кой знае какви приходи, колкото да видим какъв е интересът,“ разказа още шефът на федерацията.

Пътят на Георги Глушков начело на федерацията започна с един юношески успех – Европейско първенство U18 във Варна през 2011-та. „Да, тогава имахме добър набор, сериозен треньор, подготовка. Не беше лесно, но се преборихме. После ни се получи и при 20-годишните, но оттогава ни е доста трудно,“ спомни си той.

„Трябва ние да си развиваме играчите, а не да чакаме на някой друг. Да, най-добрите може би отиват в чужбина, но трябва да развиваме и тези, които остават тук. Те не са кой знае колко. Трябва да има ентусиазъм, желание, това ме изгаря отвътре. Не мисля, че е решение да се налага с правило да играят младите в мъжките отбори. Иска ми се да е по-скоро дълг, така да го почувстват. Не може да се навакса това с един лагер,“ каза още Глушков.

„Ще кажа на момчетата, че всеки мач е борба. От първата до последната секунда,“ завърши той и си пожела да стартираме с победа срещу Словения на Евробаскет U20.

Тази вечер, от 18.15 часа, в зала „Универсиада“!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ