Никола Петров: Отборът на България се представи много добре на европейското по плуване

01f

Българският отбор се представи много добре на европейското по плуване за младежи и девойки в Хелзинки, коментира след завръщането на представителния ни тим от Финландия треньорът Никола Петров. Кристиян Минковски, Божидар Граматиков и Петров, който е главен треньор на шампиона на България – ПСК „Черно море”, предвождаха плувците ни на първенството на Стария континент.

„Фактът, че имаме няколко индивидуални класирания от различни плувци в първата 10-а на Европа, говори, че вървим напред и нагоре”, категоричен е Петров. Той коментира детайлно представянето на двамата варненци – част от БГ тима – Тихомир Тодоров и Калина Николаева. Тихомир плува силно. Може би не чак толкова колкото и двамата искахме. Не му достигнаха стотни, за да влезе във финалната осмица, което беше една от целите ни. Калина Николаева направи рекорди за възрастта, в която се състезава и натрупа опит с много силни плувци, което според мен липсва много на плуването в България . Бъдещето е пред нея”, заяви Петров.

Той описа атмосферата в Хелзинки като прекрасна, с фантастичен плувен комплекс. „Безспорно шампионатът бе организиран много добре”, добави Петров.

Четири национални рекорда поставиха българите, които плуваха във Финландия. Едно от постиженията регистрира талантливата състезателка на „Черно море” Калина Николаева, чийто личен треньор е Антон Гиляревский. На 200 м бътерфлай тя спря хронометрите на 2:19,94 във възрастта девойки младша и старша. Другият рекорд е на БГ щафетата, част от която е варненецът Тихомир Тодоров, ученик в ССУ „Георги Бенковски”. На 4 х 100 м свободен стил квартетът ни в състав  Калоян Братанов, Йордан Янчев, Тихомир Тодоров и Петър Божилов закова време

3:25,14 – рекорд за мъже, който им отреди 9-то място в крайното класиране.

Ето как се представиха варненци на европейското.

Почетно място в дисциплината 100 м бътерфлай зае Тихомир Тодоров, личен треньор Никола Петров. Тодоров преплува дистанцията с време 53,93 – постижение, което го класира на 10-то място на полуфинал. Освен десетата позиция той преплува 50 м бътерфлай за време 25,15, заемайки 30-то място и 200 м бътерфлай – за 2:02.78, което му отреди 17-то място.

Калина Николаева, освен подобрения национален рекорд на 200 м бътерфлай и 22 място, плува още в дисциплините 200 м гръб с време 2:23.71, което й отреди 30-то място; 100 м бътерфлай – за 1:04.72 и 43-то място и 200 м съчетано за време 2:25.20, заемайки 46-то място.

На 4 х 200 м свободен стил Братанов, Янчев, Тодоров и Божилов постигнаха 13-то място в класирането с време 7:34.09.

След силно плуване, българинът Калоян Братанов успя да се класира за финал в дисциплината 200 м съчетано плуване. Той зае 8-мо място с резултат 2:03.74. В последния ден от състезанието Братанов се класира и за полуфинал на 50 м свободен стил с време 23,23.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ