България в Лигата: цифрите, които все още ни правят посредствен отбор зад големите

7 Dni Sport10.07.2018
Георги Братоев волейбол

15 мача в Лигата на нациите с различни противници дават добра база данни за сравнение за състоянието на българския национален тим. Ясно може да се види къде отборът се представя добре и къде зле, къде има резерви и върху какво трябва да се работи в бъдеще.

България винаги се е славела с много добри нападатели, българската школа с това е известна по света. Атаката на отбора по време на Лигата през по-голямата част беше на добро ниво. От 1443 опита за атака българските волейболисти са реализирали 707 точки 49% успеваемост.

Началният удар на този етап бе ахилесовата пета на отбора. От 1291 опита има реализирани само 81 директни точки, допускайки 303 грешки. Блокадата – от 757 опита са реализирани 125 директни блокади и са допуснати 327 грешки, когато не може да се играе с топката след удар на противника в нашата блокада.

В хода на турнира се видяха много пропуски от техническо ниво в играта на отбора: При началния удар индивидуален елемент във волейболната игра без всякакви зависимости и оправдания. За голямо съжаление българите чувствително изостават от водещите отбори с много допуснати грешки и слаба ефективност като цяло. При обработване на леки топки и подаване за нападение от полеви играчи. При организиране на двойна блокада в края на мрежата, когато топката е посрещната около третия метър от противника и няма първо темпо. При синхрон между блока и защитата с подсигуряване на нападателите.

Това са компоненти от играта, които правят разликата между добрите и посредствените отбори. Техническият брак понякога може да се компенсира с физическа подготвеност. Доброто физическо състояние дава възможност за по-продължителна работа при отработване на техническите елементи от играта.

От изиграните мачове се вижда, че България разполага със състезатели на прилично ниво, но ако искаме да ги виждаме в добра светлина и да побеждават, трябва да са максимално подготвени физически, да изчистят играта си от непредизвикани грешки и да играят всички заедно със: Сърце, душа за България!

Николай ИВАНОВ,

легенда на българския волейбол, треньор и анализатор във Volleycomment.bg


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ